De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar 'de bedreigde burgemeester'. Daarmee is de prijs dit keer "een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is", schrijft de jury.

Namens de groep 'bedreigde burgemeester' is Jos Wienen, de burgervader van Haarlem, bereid gevonden de prijs in ontvangst te nemen.

"De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is te communiceren vanwege geweldsdreiging", meent de jury van de prijs, die voor de dertigste keer wordt uitgereikt.

Wienen ontvangt de prijs op 13 februari uit handen van Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli. Wienen moest wegens bedreigingen onderduiken en wordt streng beveiligd. Eind vorig jaar wees Elsevier Weekblad de burgemeester al aan als Nederlander van het Jaar 2018, omdat deze ambtsdrager zo onder vuur ligt.

De Machiavelliprijs wordt elk jaar toegekend aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar ging de prijs naar oud-minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) voor haar initiatief, het vrouwenfonds SheDecides.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!