Twee op de vijf Nederlanders wil het liefst altijd de wintertijd aanhouden. Het kabinet gaat op basis van deze uitslag van een flitspeiling echter nog geen besluit nemen.

Uit een flitspeiling onder ruim achttienhonderd mensen, uitgevoerd in opdracht van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, blijkt dat 41 procent voorstander is van de wintertijd.

Van de ondervraagden heeft 27 procent een voorkeur voor de zomertijd. Een op de vier Nederlanders wil doorgaan met het tweemaal per jaar verzetten van de klok.

Die laatste uitkomst heeft dan juist weer de voorkeur van bedrijven en instellingen, die het ministerie ook heeft geraadpleegd. Vertegenwoordigers van onder andere de landbouw en vervoer en toerisme denken dat de overgang naar een permanente tijd meer kost dan oplevert.

'Nederland moet in pas lopen met buurlanden'

Veel belangenorganisaties vinden het belangrijker dat Nederland in de pas blijft lopen met zijn buren. Veel ondervraagde burgers geven daar ook voorrang aan boven hun eigen voorkeur. De steun voor het aanhouden van dezelfde tijd als onze buurlanden kalft wel wat af zodra ondervraagden beseffen dat Nederland dan niet op eigen houtje kan beslissen.

"De belangrijkste conclusie die ik uit de peiling trek, is dat het heel erg leeft onder de mensen", zegt minister Ollongren tegen de NOS. "De grootste groep kiest voor de wintertijd, maar ik vind het ook heel relevant dat er een groep is die zegt, ik kan eigenlijk heel goed uit de voeten met het verzetten van de klok."

Europese Unie wil einde maken aan verzetten klok

Volgens Ollongren heeft het kabinet meer tijd nodig om de effecten goed te laten onderzoeken.

De EU-landen besloten eind november het plan van om een einde te maken aan het verzetten van de klok uit te stellen tot tenminste april 2021. Lidstaten van de Europese Unie mogen in de toekomst zelf beslissen of zij de zomer- en wintertijd blijven hanteren of afschaffen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!