Minister Wouter Koolmees neemt extra maatregelen na steeds meer meldingen van fraude bij taalscholen voor inburgeraars. Sinds de zomer steeg het aantal meldingen fors.

Bij ruim een derde van de 227 scholen met een keurmerk is mogelijk wat mis. Eerder was sprake van misstanden bij veertien taalscholen.

Het stelsel is helaas kwetsbaar voor fraude, aldus Koolmees. Hij besloot al dat het anders moet. Gemeenten krijgen een grotere rol.

Kwaadwillende scholen kunnen makkelijk misbruik maken van inburgeraars die de taal nog niet spreken en de weg niet kennen, erkent Koolmees. Soms kunnen de inburgeraar en de school ook samenspannen.

Immigranten in Nederland moeten binnen drie jaar na aankomst inburgeringsexamen doen, waarna een verblijfsvergunning kan worden aangevraagd. Ze kunnen voor de lessen een lening van maximaal 10.000 euro krijgen.

Inspectie deed doorzoekingen

Afgelopen zomer deed de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) doorzoekingen in twee onderzoeken naar fraude met inburgeringsexamens. Elf locaties van taalbureaus in Amsterdam en Utrecht werden doorzocht.

In november hield de Amsterdamse politie een 32-jarige man aan die wordt verdacht van fraude met inburgeringsexamens. Hij werkt bij een van de doorzochte taalbureaus en zou leerlingen daar hebben voorzien van antwoorden op examenvragen.