Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers. Dinsdag boden 130 artsen een brandbrief aan de Kamerleden aan waarin wordt gepleit voor de helmplicht.

De oproep van de artsen krijgt steun van drie van de vier coalitiepartijen. Rutger Schonis (D66) wijst daarbij op het stijgende aantal doden in het verkeer. Ook CDA en ChristenUnie zijn voor een helmplicht. VVD'er Remco Dijkstra is tegen en vraagt zich af wat de volgende stap is. "Een verplichte fietshelm?"

Van de oppositiepartijen zijn onder meer SP, GroenLinks, 50PLUS en SGP het eens met de wens van de artsen. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een helmplicht belangrijk, aldus Cem Laçin (SP). Roy van Aalst van de PVV is tegen. "Mensen kunnen dit prima zelf beslissen", zegt hij.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over verkeersveiligheid. Ze laat weten "open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht".

Snorfietsen met een blauw nummerbord mogen nu zonder helm en maximaal 25 kilometer per uur op het fietspad rijden. De snorfiets zorgt volgens de artsen jaarlijks voor tientallen doden en veel (hersen)letsel.

SWOV, dat wetenschappelijk onderzoek naar verkeersveiligheid doet, stelde vorig jaar dat brom- en snorfietsers een relatief groot risico lopen om slachtoffer te worden van een ongeval. De stichting ziet de laatste jaren een sterke toename van het aantal snorfietsen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!