Een ruime meerderheid van de landen heeft maandag bij een VN-conferentie in het Marokkaanse Marrakesh ingestemd met het VN-migratiepact, meldt persbureau DPA maandagochtend.

Nasser Bourita, de voorzitter van de conferentie, meldde het besluit over het reeds onderhandelde document voor het in betere banen leiden van de wereldwijde migratie.

Ook Nederland ging akkoord, maar kwam na politieke onrust met een stemverklaring waarin wordt benadrukt dat de overeenkomst geen juridische gevolgen mag hebben.

In het pact staat dat er internationaal samengewerkt moet worden om migratie op een centrale manier te regelen. Staten kunnen dat volgens de VN niet individueel regelen.

'Geen nieuwe rechten of verplichtingen'

Het pact bevat voorstellen die landen kunnen overnemen. Die voorstellen zijn gebaseerd op al bestaande afspraken en verdragen en volgens het kabinet creëert het migratiepact "geen nieuwe rechten of verplichtingen".

VN-functionaris Louise Arbour liet eerder al weten dat alle landen zelf mogen beslissen over het eigen migratiebeleid, zolang dat maar binnen de al geldende internationale regels gebeurt.

De landen die met het pact akkoord zijn gegaan, hebben 23 doelstellingen opgesteld. Die gaan over de oorzaken van migratie, de aanpak van mensenhandel en de zorg voor veilige en gereguleerde migratie.

Een aantal landen doet niet mee. Met name rechts-populistische antimigratieregeringen als die van de VS, Polen, Hongarije en Oostenrijk hebben zich teruggetrokken.

In het Belgische kabinet ontstond zaterdag heibel doordat een van de vier coalitiepartijen tegen het pact bleef, maar de premier Charles Michel aankondigde wel te gaan tekenen. Michel liet weten verder te gaan zonder de rechts-conservatieve coalitiepartner de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!