Een meerderheid in de Tweede Kamer is akkoord gegaan met het terugbrengen van de partneralimentatie na een echtscheiding van twaalf naar vijf jaar. VVD, D66 en de PvdA dienden dat voorstel in.

GroenLinks, SP en PVV steunen het voorstel sowieso. De christelijke partijen in de Tweede Kamer lieten weten meer tijd nodig te hebben voor het besluit.

Er komen uitzonderingen voor mensen die minder kans hebben om na een echtscheiding snel in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld omdat zij al wat ouder zijn, lang niet gewerkt hebben, of voor kinderen jonger dan twaalf jaar zorgen. Zij kunnen langer een beroep doen op alimentatie.

De Tweede Kamer stemt volgende week over de initiatiefwet. Het is de bedoeling dat die begin 2020 van kracht wordt. Voor echtparen die voor die tijd uit elkaar gaan, blijven de huidige regels gelden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!