Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor studenten op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) die buiten hun schuld studievertraging oplopen. Jongeren die tijdens hun opleiding ziek of zwanger worden en studenten met een beperking kunnen hier aanspraak op maken.

Momenteel moeten mbo'ers die bijvoorbeeld door ziekte het studiejaar niet kunnen afmaken nog schoolgeld betalen. Die kosten zullen in de toekomst door het fonds gedekt gaan worden, staat in een wetsvoorstel van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

"In het hoger onderwijs waren dit soort regelingen heel vanzelfsprekend. Om onverklaarbare redenen was dat in het mbo nog niet zo. Dat wil ik nu goed regelen", aldus de minister in het AD.

Mbo'ers kunnen alleen gebruikmaken van het fonds als ze geen recht meer hebben op studiefinanciering, een studielening of aanvullende beurs.

In de wet wordt ook geregeld dat mbo'ers officieel studenten gaan heten. Daardoor krijgen ze ook recht op een vergoeding als ze in de studentenraad zitten. Voor hbo-studenten en studenten aan de universiteit bestond zo'n fonds al.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!