De commando's en mariniers komen samen onder een nieuwe leiding te staan, waardoor deze Special Operation Forces (SOF) versterkt worden, maakt Defensie maandag bekend. De capaciteit van de SOF is volgens het ministerie nu te versnipperd, terwijl het werk van deze elite-eenheden steeds belangrijker wordt.

De special forces komen onder bevel te staan van Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) dat woensdag wordt opgericht. De organisatie zal zorg dragen voor de planning, aansturing, uitvoering en evaluatie van het werk van deze speciale eenheden.

Door de SOF onder één bevel te plaatsen moet bijvoorbeeld het gezamenlijk trainen makkelijker worden. Ook kan sneller ondersteuning van bijvoorbeeld helikopters worden geregeld. Het nieuwe commando moet uiterlijk in 2020 operationeel zijn.

Mariniers en commando's zijn de laatste decennia veelvuldig ingezet tijdens missies. Ze voeren in kleine eenheden speciale operaties uit in vijandelijk gebied. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de missie in Mali. In Irak trainen Nederlandse commando's momenteel hun Iraakse collega's.