Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken roept de vakbonden indirect op om weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Vorige week mislukten de gesprekken met werkgevers en werknemers om tot een pensioenakkoord te komen.

"We leven in een tijd van op je strepen staan, van deelbelangen en van identiteit", zei Koolmees donderdag in de Tweede Kamer aan het begin van de behandeling voor de plannen van zijn ministerie voor volgend jaar.

"Maar die strepen zorgen uiteindelijk voor stilstand. Je wint er misschien een slag mee, maar je zorgt ervoor dat we gezamenlijk de strijd verliezen", zei de bewindsman in een algemene inleiding, zonder organisaties bij naam te noemen.

Het klappen van de gesprekken na zeven jaar onderhandelen werd door het kabinet en werkgevers met name de vakbeweging verweten. Werkgevers en kabinet dachten dat er voldoende op tafel lag om een akkoord te sluiten, maar de geboden garanties bleken voor de werknemers toch onvoldoende.

Zij vonden hierin SP, PvdA en GroenLinks aan hun zijde. De linkse oppositiepartijen waren ontevreden over wat het kabinet op tafel legde en riepen premier Mark Rutte en Koolmees eerder deze week in een debat op met een dikkere portemonnee terug te keren naar de onderhandelingstafel, zonder resultaat.

De VVD hintte er juist op dat er desnoods een akkoord zonder de vakbeweging moet komen.

Minister haalt citaat oud-premier Kok over poldermodel aan

Koolmees hoopt er alsnog met alle partijen uit te komen zodat er alsnog een nieuw pensioenstelsel kan komen, wat een prominent voornemen uit het regeerakkoord is. De bewindsman citeerde donderdag de onlangs overleden oud-premier Wim Kok (PvdA) om het belang van het poldermodel te onderstrepen.

"Ik heb diep respect voor Wim Kok en de manier waarop hij politiek bedreef. Hij noemde dat zelf, en dat vind ik een van de mooiste quotes uit zijn politieke repertoire, het 'verantwoord begeleiden van onvermijdelijkheden'. Hij had het ook over de 'kunst van het haalbare'."

Het poldermodel is volgens Koolmees "niet dood", maar hij ziet wel dat werknemers en werkgevers recent moeite hebben om samen tot akkoorden te komen. "Soms lijkt het alsof wij het niet meer kunnen, ik ben ervan overtuigd dat het wel kan", aldus de minister.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!