Mei Li Vos is gekozen tot lijsttrekker van de PvdA bij de komende verkiezingen voor de Eerste Kamer, heeft partijvoorzitter Nelleke Vedelaar vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de leden.

Mei Li Vos zat tussen 2007 en 2010 en tussen 2012 en 2017 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Nu is ze actief voor vakbond AVV. Ook is ze publicist en commentator op radio en televisie. Vos is 48 jaar en woont in Amsterdam.

Vos is "heel blij maar ook een beetje verrast en wiebelig", want ze ging ervan uit dat zittend fractieleider Esther-Mirjam Sent zou winnen. Sent eindigde als derde, na Vos en oud-partijvoorzitter Ruud Koole en nog voor oud-Kamerlid Jeroen Recourt.

PvdA-Partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Lodewijk Asscher kijkt uit naar de samenwerking met Vos. "Met haar hebben we een sterke lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Samen gaan we richting de Provinciale Statenverkiezingen in maart voor een samenleving waarin we zeker zijn van een eerlijke toekomst en waarin vooruitgang bereikbaar is voor iedereen."

De Eerste Kamer wordt in mei gekozen door de nieuwe Provinciale Staten, die wel rechtstreeks door de burger worden gekozen. De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat er in de opiniepeilingen niet best voor en dreigt haar minimale meerderheid in de senaat te verliezen.

Op gedoogsteun van de PvdA mag het kabinet in dat geval niet rekenen, waarschuwt Vos. Ze zal in de Eerste Kamer kabinetsplannen niet alleen toetsen op kwaliteit, bijvoorbeeld of ze uitvoerbaar zijn, maar "vooral op sociaaldemocratische kwaliteit".