Het gerechtshof heeft een fout gemaakt in de behandeling van het verzoek van voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) om minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken te vervolgen. Dat heeft het hof woensdag bekendgemaakt. 

Het hof heeft een reactie van advocaat en FVD-Kamerlid Theo Hiddema over het hoofd gezien. Die reactie was 30 augustus wel degelijk ingebracht, maar is niet bij de rechters en het Openbaar Ministerie (OM) terechtgekomen.

De fout kan leiden tot heropening van de zaak, waarin het hof eerder tot het oordeel kwam dat vervolging van Ollongren niet nodig is. 

De minister van Binnenlandse Zaken kreeg van Baudet het verwijt dat ze hem had afgeschilderd als racist. Hij wilde dat ze zou worden vervolgd voor smaad en laster. Het OM zag echter geen reden tot vervolging, waarna Baudet naar het hof stapte om alsnog vervolging af te dwingen.

Het hof zag onlangs ook geen reden voor vervolging.

Hof stelt intern onderzoek in

Het Amsterdamse gerechtshof geeft woensdag in een verklaring aan de fout "zeer te betreuren", en heeft een intern onderzoek ingesteld. Of de fout nu betekent dat de zaak wordt heropend, is nog onduidelijk. De rechters die de zaak behandelden, moeten beslissen of ze dat nodig vinden.

Dat Ollongren Baudet zou hebben afgeschilderd als racist, zou zijn gebeurd tijdens een lezing. Daarin had de minister de FVD-leider beschuldigd van het betrekken van ras in het politieke debat. Ze verwees naar een omstreden uitspraak van een partijgenoot, die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.