Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft ingestemd met de uitbreiding van de gaswinning bij Waalwijk, ondanks bezwaren van de provincie Noord-Brabant, gemeenten en omwonenden.

Energieconcern Vermilion, dat in Waalwijk al naar gas boort, denkt tot 2026 nog maximaal 1,6 miljard kubieke meter aardgas uit het gasveld te kunnen halen.

Tegenstanders vinden de uitbreiding van de gaswinning niet passen bij het streven naar duurzame energie en vrezen voor negatieve effecten op de natuur en het milieu. Ze kunnen nog naar de Raad van State stappen.

De gemeente Waalwijk beraadt zich op vervolgstappen.

Gemeenteraad bekijkt juridische mogelijkheden

De gemeenteraad heeft eerder besloten alle juridische mogelijkheden te benutten om de uitbreiding van de gaswinning te voorkomen. De actiegroep Niet Fracken in Waalwijk heeft woensdag ook meteen verzet aangekondigd.

Vermilion haalt aardgas uit kleine gasvelden en is actief in acht provincies. Het concern is de op een na grootste producent van aardgas op het vasteland van Nederland.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!