Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) ziet het niet gebeuren dat er op korte termijn een tweede kerncentrale wordt gebouwd om de CO2-doelen voor 2030 te halen, een plan waar de VVD eerder deze week voor pleitte.

Coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie lieten dinsdag al weten het voorstel niet te steunen. Het is "geen actief gespreksonderwerp aan de tafels van het Klimaatakkoord", schrijft Wiebes woensdag aan de Tweede Kamer.

Sinds 1963 mogen bedrijven in Nederland een kerncentrale bouwen, mits aan allerlei veiligheids- en financiële eisen wordt voldaan. Maar die interesse is er op dit moment niet, zegt Wiebes. "Er zijn mij geen signalen bekend dat marktpartijen interesse hebben om al op korte termijn tot de bouw van een nieuwe kerncentrale te komen."

Dit kabinet wil in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent verminderen ten opzichte van 1990. De maatregelen die daarvoor nodig zijn komen in het Klimaatakkoord.

Daar wordt momenteel nog over onderhandeld, maar de partijen (bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden) verwachten aan het einde van dit jaar een akkoord te bereiken. De Tweede Kamer en het kabinet krijgen het laatste woord voordat de voorstellen worden vastgelegd.

Voor 2050 moet de reductie 95 procent zijn. Voor dat laatste streven komt kernenergie wel in beeld, schrijft Wiebes.

Geen concreet voorstel van de VVD

VVD-leider Klaas Dijkhoff liet maandag aan Nieuwsuur weten dat zijn partij met plannen komt om een nieuwe kerncentrale te bouwen. "Wij zullen dat zeker inbrengen", aldus Dijkhoff.

Dat is volgens hem noodzakelijk, want anders worden de klimaatdoelen niet gehaald. "We hebben ambitieuze doelstellingen gezet die goed zijn voor het klimaat. Dan moet je op andere manieren aan je stroom komen. Wind en zon zijn prima, maar alle andere bronnen stoten CO2 uit. Kernenergie niet", aldus de VVD'er.

Een voorstel kwam er dinsdagavond tijdens het debat over de plannen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor 2019 echter niet. Dat was wel het moment voor de VVD om iets concreets uit te werken.

D66 en ChristenUnie zijn helder over hun standpunt dat een nieuwe kerncentrale er wat hen betreft niet komt. Het CDA staat wel open voor kernenergie, maar wil daar pas serieus over nadenken als de klimaatdoelen voor 2050 aan bod komen.

Nederland heeft één kerncentrale, die in het Zeeuwse Borssele staat. De centrale wekt op dit moment 4 procent van de totale energie in Nederland op.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!