De advocaat van Asia Bibi, de christelijke vrouw die onlangs door het hooggerechtshof in Pakistan is vrijgesproken van godslastering, eist dat Nederland hem politiek asiel aanbiedt. Doet Nederland dat niet, dan dreigt advocaat Saif Ul Malook terug te keren naar Pakistan.

"Als Nederland mij niet kan helpen ga ik nog liever terug naar Pakistan om vermoord te worden", zegt hij dinsdag in een persgesprek. Hij wil niet zelf asiel aanvragen. "Ik wacht op een aanbod van het Nederlands kabinet."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zegt de boodschap te hebben overgebracht aan het kabinet. Hij zegt de boodschap te hebben overgebracht aan minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Voordewind zegt begrip te hebben voor de "ferme uitspraken" van de advocaat. 

'Niet alleen mooie woorden'

Volgens Saif Ul Malook is Nederland het land dat hem asiel moet aanbieden, omdat Nederland zichzelf presenteert als hoeder van de mensenrechten. Ul Malook vindt dat de westerse wereld niet alleen mooie woorden moet bezigen, maar ook moet overgaan tot actie. 

De raadsman, die vanwege de onlusten in Pakistan en bedreigingen aan zijn adres is gevlucht, zegt een goed leven te hebben moeten achterlaten.

Bibi zat ongeveer acht jaar in de dodencel, omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd tijdens een ruzie met buren. Onlangs sprak de hoogste rechter van Pakistan haar vrij, vanwege een gebrek aan bewijs. De rechter citeerde uit de Koran dat "tolerantie het basisprincipe is van de islam" en dat de religie onrechtvaardigheid en onderdrukking veroordeelt.

Aanhangers van de radicale islamitische TLP-partij hebben zich tegen de uitspraak gekeerd en eisen dat Bibi alsnog ter dood wordt veroordeeld. Ook zijn de rechters en advocaat Ul Malook bedreigd.

Italië wil Bibi helpen

Ondertussen wacht Bibi nog op haar vrijlating. Ul Malook wees erop dat het volgens de Pakistaanse wet verplicht is dat er een aantal dagen wordt gewacht met de vrijlating.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini zei dinsdag dat zijn land bereid is om Bibi te helpen om Pakistan te verlaten. De Italianen boden Ul Malook al een visum om naar Europa te vluchten.