Het ministerie van Defensie heeft tot dusver in totaal 923.000 euro uitgekeerd aan 136 slachtoffers van de kankerverwekkende stof chroom-6.

De compensatieregeling kwam er in juni na een uitgebreid RIVM-onderzoek naar het gebruik van chroom-6 bij de krijgsmacht.

Uit het rapport van het RIVM bleek dat het ministerie al decennia op de hoogte was van de schadelijke effecten van de verf met chroom-6, zonder de medewerkers in te lichten. Staatssecretaris Barbara Visser bood bij de presentatie van het rapport haar excuses aan en kwam met de schaderegeling.

Los van deze regeling kunnen slachtoffers ook letselschadeclaims bij Defensie indienen. Er zijn inmiddels 460 claims ingediend. Volgens het ministerie is geld geen probleem in deze kwestie.

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?

Defensie kwam eerder al met coulanceregeling

Voordat het RIVM-onderzoek klaar was, kwam Defensie al met een coulanceregeling voor slachtoffers van chroom-6. Meer dan 350 mensen hebben op basis van deze regeling een vergoeding gekregen. Zij ontvingen maximaal 15.000 euro. In totaal is 2.520.500 euro uitgekeerd.

De Tweede Kamer praat woensdag over het gebruik van chroom-6. Organisaties van slachtoffers vinden de in juni gepresenteerde regeling  niet toereikend.

Verffabrikant wees Defensie in 2012 op alternatief

De Nederlandse verffabrikant AkzoNobel wees Defensie in 2012 al op een chroomvrije alternatief, meldde het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdagavond.

Volgens een mail die in het bezit is van Nieuwsuur, suggereerde AkzoNobel een chroomvrije verf die gebruikt zou kunnen worden in plaats van een verf waar chroom-6 in zit. Defensie bleek later een verf te gebruiken waar een hoger percentage chroom-6 in zat dan de oude verf.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!