Frans Timmermans is de topkandidaat van de Europese sociaaldemocraten om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Zijn enige rivaal voor de topbaan, de Slowaakse EU-commissaris Maros Sefcovic (Energie), heeft zich teruggetrokken en schaart zich achter de Nederlander.

Volgens de voorman van de Europese sociaaldemocraten, Sergei Stanishev, is de 57-jarige Timmermans "een sterke kandidaat". "Hij staat voor een verandering van richting voor Europa en zet sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en duurzaamheid in als het hart van ons verkiezingsprogramma."

De christendemocraten, die de grootste fractie vormen in het Europees Parlement, bepalen donderdag in Helsinki wie zij als opvolger van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker naar voren willen schuiven: de Duitser Manfred Weber of de Finse oud-premier Alexander Stubb.

Wie uiteindelijk commissievoorzitter wordt, bepalen de EU-regeringsleiders. Ze moeten daarbij rekening houden met de uitslag van de Europese verkiezingen en het Europees Parlement moet ermee instemmen.

Timmermans trekt ook de PvdA-lijst voor de Europese verkiezingen in mei.