Raadsleden in kleine gemeenten krijgen een hogere vergoeding. Het betreft 2.442 personen in 147 gemeenten met minder dan 24.000 inwoners. De vergoeding stijgt naar 959 euro per maand. Tot nu toe ging het om bedragen tussen de 251 en 618 euro.

Dat maakt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) maandag bekend.

De verhoging is bedoeld als erkenning voor de inzet van de raadsleden. De vergoeding is nu dezelfde als die van gemeenten vanaf 24.000 tot 40.000 inwoners.

"Raadsleden vervullen een cruciale rol in onze lokale democratie. Zij verdienen erkenning, een goede toerusting en een passende raadsvergoeding", schrijft Ollongren in de Kamerbrief.

Met een hogere vergoeding blijft het raadswerk in kleinere gemeenten aantrekkelijk, aldus de minister. Volgens Ollongren is de verhoging van de vergoeding ook nodig vanwege het uitgebreide takenpakket van gemeenten. 

Zo zijn de gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, de lichtere langdurige zorg (huishoudelijke hulp) en de begeleiding van gehandicapten naar de arbeidsmarkt. "Goede raadsleden zijn om die reden extra belangrijk geworden."

De vergoeding is met terugwerkende kracht vanaf de installatie van de nieuwe gemeenteraden op 29 maart. Gemiddeld besteden raadsleden zo’n zestien uur per week aan hun raadswerk. De meesten hebben hiernaast betaald werk.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!