Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg van de Amsterdamse politie wordt de nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), bevestigen Haagse bronnen na een bericht van NRC donderdagavond.

Hij is de opvolger van Dick Schoof, die naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vertrokken is.

De ministerraad moet nog wel akkoord gaan met de voordracht van Aalbersberg door minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Volgens NRC heeft Aalbersberg weinig concurrentie in de strijd om de functie.

Aalbersberg is sinds 2011 korpschef in Amsterdam en maakte voornamelijk carrière binnen de politie. Zo hielp hij bij de bestrijding van georganiseerde misdaad en was hij bestuurder bij Interpol.

In 2014 gaf Aalbersberg leiding aan een missie naar Oekraïne om stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers van de MH17-ramp te zoeken en terug te brengen naar Nederland.

NCTV verantwoordelijk voor verminderen terrorismedreiging

De NCTV heeft als taak onder meer het risico op terroristische aanslagen in Nederland zo klein mogelijk te maken. De organisatie houdt zich ook bezig met onder meer cybersecurity en crisisbeheersing. 

De NCTV moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat politie, justitie, veiligheidsdiensten en andere instanties die zich bezighouden met terrorismebestrijding, goed samenwerken en onderling informatie uitwisselen.

Vier keer per jaar publiceert de NCTV het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, waarin wordt geanalyseerd hoe groot de kans op een aanslag in of tegen Nederland is.

Schoof werd in juli door het kabinet voorgedragen als de nieuwe directeur van de AIVD en begon per 1 november bij de AIVD.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!