Een van de tuchtrechters die moet beoordelen of minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) als advocaat buiten zijn boekje is gegaan, heeft zich teruggetrokken.

Tuchtrechter Robert Hein Broekhuijsen wil "iedere mogelijke indruk dat hij partijdig zou zijn wegnemen".

Broekhuijsen, lid van het vijfkoppige Hof van Discipline dat zich over de zaak buigt, heeft als officier van justitie in een grote vastgoedfraudezaak een neef van Grapperhaus achter de tralies gekregen.

Daardoor is hij mogelijk partijdig, vindt de Amsterdamse fiscalist Karim Aachboun. De tuchtrechter vindt misschien dat hij Grapperhaus nog iets verschuldigd is, vreest hij.

Broekhuijsen ziet geen grond voor die verdenking. Maar om een verkeerde indruk te vermijden, heeft hij toch besloten zich terug te trekken.

Aachboun is tevreden over het besluit van Broekhuijsen, maar vindt het niet genoeg. Hij benadrukt dat het tuchtcollege door het ministerie is aangesteld en daardoor in zijn geheel niet onafhankelijk zou zijn. "Om die reden sluit ik de route naar de Europese rechter niet uit", aldus de fiscalist.

Aachboun heeft een klacht tegen Grapperhaus ingediend, omdat hij als advocaat een rechter zou hebben misleid. Volgens Aachboun hield hij informatie achter.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!