Het kabinet wil door middel van een 'peiling' onder Nederlanders bepalen hoe het volk staat tegenover het voorstel van de Europese Commissie om de zomer- en wintertijd af te schaffen.

"Het is een peiling en geen referendum", zei vicepremier Hugo de Jonge vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij bracht ter herinnering dat het kabinet het referendum onlangs heeft afgeschaft.

Het is niet bekend hoe de peiling er precies uit komt te zien. Het is evenmin bekend wat het kabinet wil laten meewegen en welke invloed de uitslag van de peiling heeft op het besluit, aldus De Jonge.

Hij voegde daaraan toe dat het de inzet van het kabinet is om tot één Europees beleid te komen. Een lappendeken aan verschillende tijdzones ziet hij niet zitten.

SP spreekt van 'poppenkast'

SP-Kamerlid Ronald van Raak spreekt van "een poppenkast". "Wat een trieste toestand. Het kabinet kan wél een referendum uitschrijven", zegt Van Raak. "In 2005 vroeg het kabinet de Nederlandse bevolking nog om een mening over de Europese grondwet. Het kan wel."

Volgens de SP'er is het onderwerp bij uitstek geschikt voor een referendum. "Dit is een makkelijke vraag."

Door bureaus een peiling te laten uitvoeren "organiseert het kabinet opnieuw teleurstelling”, gaat Van Raak verder. Het kabinet schafte onlangs het raadgevend referendum af, omdat VVD, CDA, D66 en CU in de formatie hadden besloten dat het referendum niet heeft gebracht wat ervan verwacht werd.

De Europese Commissie stelde onlangs voor om het halfjaarlijks verzetten van de klok af te schaffen. Lidstaten van de Europese Unie mogen voortaan zelf beslissen of zij de zomer- en wintertijd blijven hanteren, of afschaffen.

Waar Nederland voor zal kiezen is nog niet beslist en door middel van een peiling wil het kabinet de "maatschappelijke opvattingen" van Nederlanders laten "meewegen".

De nieuwe klokregels zouden voor 1 april volgend jaar bekend moeten zijn, maar dat is volgens het kabinet te kort dag. Vicepremier Hugo de Jonge zei dat er meer duidelijkheid van de Commissie nodig is voordat een besluit kan worden genomen.