Het kabinet trekt 4,8 miljoen euro uit zodat vanaf volgend schooljaar dagelijks duizend leerlingen van middelbare scholen een rondleiding in het gebouw van de Tweede Kamer kunnen krijgen.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat alle scholieren een keer de mogelijkheid krijgen om een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer. Het geld is afkomstig uit de cultuurbegroting, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap donderdag.

Momenteel bezoekt ruim 40 procent van de kinderen het Binnenhof en de regering wil dat percentage naar 100 procent brengen.

Volgens minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) heeft het bezoek tot doel leerlingen kennis te laten maken met democratische waarden. "We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen. Dit zijn gedeelde waarden waar we trots op zijn, maar die niet vanzelfsprekend zijn."

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wijst erop dat mensen niet als democraten worden geboren. "De beginselen van de democratie en de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat moeten jongeren worden bijgebracht. Dit is ook nog een leuke manier om erover te leren en daar hebben ze hun leven lang plezier van."

Vervoer wordt voortaan betaald

Organisatie ProDemos verzorgt het vervoer en de rondleidingen. De organisatie biedt de scholen lesmateriaal om het bezoek voor te bereiden. ProDemos verwacht dat het aantal scholieren dat het Binnenhof bezoekt in 2023 zal zijn gestegen naar 180.000. Nu gaat het om ruim 90.000 scholieren.

Een woordvoerder van de organisatie zegt tegen het AD blij te zijn dat voortaan ook het vervoer wordt betaald. "Klassen uit Limburg, Zeeland en het noorden haakten af, omdat de busreis voor hen te duur is", aldus de woordvoerder.