Militairen die later deze maand deelnemen aan een grote oefening in Noorwegen, hoeven toch niet zelf hun speciale winterkleding aan te schaffen. 

Het ministerie van Defensie heeft de zogenoemde koudweeruitrustingen in één klap versneld ingekocht en geleverd gekregen. Daarmee zijn wel "mogelijk" aanbestedingsregels overtreden, aldus staatssecretaris Barbara Visser.

Een deel van de uitrustingen is al uitgereikt aan de ongeveer duizend militairen die deelnemen aan de oefening. "Militairen die reeds naar Noorwegen zijn afgereisd zonder koudweerpakketten, krijgen dit alsnog ter plaatse geleverd", schrijft de bewindsvrouw. Een klein deel van de groep had de kleding zelf al aangeschaft.

De centrale, versnelde inkoop volgt op harde kritiek uit de Tweede Kamer van eind vorige maand. Tweede Kamerleden reageerden onthutst toen bleek dat militairen een deel van de winterkleding zelf moesten kopen.

Dat nu wellicht aanbestedingsregels zijn overtreden noemt Visser "verantwoord in het belang van het personeel". De temperaturen in het gebied waar de oefening wordt gehouden, kunnen dalen tot meer dan 20 graden onder nul.

Oefening met 50.000 soldaten

Aan de NAVO-oefening in Noorwegen doen 50.000 soldaten mee, liet de organisatie dinsdag weten. 

Trident Juncture 2018 gaat van start op 25 oktober en duurt tot 7 november. Er worden meer dan 60 schepen, 150 vliegtuigen en ruim 10.000 voertuigen ingezet.

Een scenario waarmee wordt geoefend, is collectieve verdediging na een aanval op een NAVO-land. Het doel is om te laten zien dat de militaire alliantie zich kan verdedigen en kan afschrikken, laat de NAVO weten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!