De komende drie jaar worden Nederlandse diplomatieke posten in 51 landen versterkt, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok maandag aan de Tweede Kamer.

Het gaat om ambassades, consuls-generaal, ambassadekantoren en kantoren die bedrijven helpen (Netherlands Business Support Offices). Zoals afgesproken in het regeerakkoord,  zal er in 2021 structureel 40 miljoen euro extra naar de posten gaan.

Dit jaar krijgt het diplomatieke netwerk er al 10 miljoen euro bij. Dat geld gaat naar 29 posten. Het gaat vooral om de vertegenwoordiging ten zuiden en oosten van de EU, vanwege de instabiliteit in deze regio's. Deze posten worden tussen 2019 en 2021 verder uitgebreid.

Ook wordt het diplomatieke netwerk in de EU opgetuigd. Hier zijn nu nog veel kleine posten. Bovendien moet Nederland na de Brexit op zoek naar nieuwe partners. "Het is essentieel dat we inzetten op het vormen van nieuwe coalities. We zullen daarom meer moeten investeren in de betrekkingen met andere landen", aldus Blok.

Om economische kansen te pakken, wordt in 26 posten geïnvesteerd. Hierbij richt Blok zich vooral op de Verenigde Staten, China, Zuid-Azië, de Golfregio en Europa. Ook gaan er extra diplomaten naar internationale instellingen zoals de NAVO, VN en EU.

Ministerie zet in op flexibel netwerk

Tijdens de economische crisis is gekeken naar alternatieven voor eigen posten, bijvoorbeeld door ambassades voor regio's op te zetten. Dat bleek te complex. Een ambassadepand delen met een ander land bleek vooral veel overleg te vergen en soms veel te kosten.

Buitenlandse Zaken zet nu in op een flexibel netwerk waarbij posten indien nodig makkelijk kunnen krimpen of uitbreiden. Dat is "op langere termijn voordeliger dan het openen of sluiten ervan", aldus Blok.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!