Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil in de wet een verbod op ongevraagde telefonische verkoop vastleggen.

Bedrijven of organisaties mogen consumenten dan alleen nog via de telefoon benaderen als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Nu mogen mensen nog gebeld worden, tenzij ze zich hebben ingeschreven in het Bel-me-niet Register.

Keijzer heeft het punt opgenomen in de zogenoemde Consumentenagenda die ze maandag naar de Tweede Kamer stuurt. "Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat krijg regelmatig klachten over telemarketing door bedrijven en organisaties. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de consumenten zich hieraan ergert", aldus de staatssecretaris.

'In 2020 zijn 20 miljard apparaten verbonden met internet'

Keijzer wil ook de positie van consumenten rondom het zogenoemde internet of things versterken. Daarbij zijn apparaten verbonden met internet om gegevens te kunnen uitwisselen.

Daarom zouden apparaten die draadloos met internet verbonden zijn - zoals smartphones en thermostaten - volgens de bewindsvrouw aan minimale veiligheidseisen moeten gaan voldoen. Ook zouden producenten gedurende een bepaalde termijn verplicht beveiligingsupdates moeten verstrekken.

"In 2020 zijn naar verwachting 20,4 miljard apparaten verbonden met het internet. De snelle groei van deze markt voor bijvoorbeeld smart-tv's of slimme wasmachines biedt consumenten voordelen, maar vaak is nog onduidelijk wat zij in de praktijk mogen verwachten van een slim apparaat en waar zij terechtkunnen wanneer het apparaat niet meer goed functioneert."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!