Het aangekondigde vertrek van Alexander Pechtold als fractievoorzitter van D66 is "een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek", zegt premier Mark Rutte in reactie op de aankondiging van Pechtold tijdens het congres van zijn partij in Den Bosch.

"Maar ik zal hem ook persoonlijk erg gaan missen." Rutte noemt Pechtold "een uitstekend debater, die houdt van het politieke handwerk", "een hartstochtelijk verdediger van de democratie" en "iemand met wie je altijd zaken kunt doen".

"Met Alexander Pechtold kun je op één dag een scherp debat voeren, zakendoen én ongelooflijk lachen. Dat is een zeldzame combinatie in de politiek. Wat ik in hem bewonder, is dat hij altijd weer zoekt naar oplossingen die goed zijn voor het land. Dat deed hij als grondlegger en steunpilaar van dit kabinet, maar ook eerder als lid van de oppositie", aldus Rutte. Hij wenst de vertrekkende D66-voorman "alle goeds voor de toekomst".

Klaas Dijkhoff (VVD) noemt Pechtolds afscheid net "zo verrassend als hij tijdens een debat uit de hoek kon komen".

"Een bijzonder mens en goed politicus verlaat nu de Kamer", aldus Dijkhoff. "Hij voerde constructieve politiek, zowel in de oppositie als in de coalitie. En natuurlijk een scherp, inhoudelijk debater. Ik wens hem alle goeds."

Pechtold maakt aftreden bekend op najaarscongres D66
53
Pechtold maakt aftreden bekend op najaarscongres D66

Vertrek van een markante politicus 

"Met Pechtold vertrekt een markante politicus en komt een einde aan een periode waarin hij zeer bepalend is geweest voor D66 en de Nederlandse politiek", aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

Pechtold heeft de wederopbouw van zijn partij sinds 2006 ter hand genomen en D66 geleid naar de plek waar zij nu staat. Dat is een buitengewoon knappe prestatie. De politieke verschillen tussen onze partijen zijn op onderdelen groot en toch is er, met respect voor die verschillen, al jaren sprake van een goede samenwerking. Ik wens hem voor de komende periode alle goeds toe."

Sybrand Buma (CDA) vindt dat D66 Pechtold veel dank verschuldigd is voor de wijze waarop hij de partij de afgelopen twaalf jaar heeft geleid en laten groeien. Buma zegt in de loop der jaren veel waardering te hebben opgebouwd voor Pechtold vanwege zijn "grote politieke vakmanschap en zijn collegialiteit".

PVV-leider Geert Wilders neemt via Twitter afscheid van Pechtold met de woorden: "Adieu Alexander." De D66-leider en Wilders staan in het politieke spectrum tegenover elkaar en kruisten geregeld op felle toon de degens in de Tweede Kamer.

We waren ideologische tegenpolen

SGP-leider Kees van der Staaij noemt Pechtold een rasparlementariër. "We waren ideologische tegenpolen, maar wisten elkaar te vinden als het nodig was. Ik zal z'n interrupties missen!"

PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt "de scherpe dialogen met deze waardige tegenstander" te gaan missen. "Maar vooral ook de mooie samenwerking met een zeer gewaardeerde collega. Altijd ten dienste van de democratie. Ik wens hem alle goeds voor de toekomst!"