Het besluit om de stint voorlopig niet meer toe te laten op de weg is "zorgvuldig" genomen, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag.

Een kinderdagverblijf uit Almere is naar de rechter gestapt om het verbod aan te vechten. Het besluit zou niet goed zijn onderbouwd, maar daar is Van Nieuwenhuizen het niet mee eens. "Ik heb me gebaseerd op een advies van de inspectie waarin nieuwe feiten stonden."

Ze benadrukte nogmaals dat er sinds de introductie van de stint technische wijzigingen zijn doorgevoerd waarvan het ministerie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) niet op de hoogte werden gesteld door de fabrikant.

Ook de zorgen van ouders, die mogelijk met extra kosten worden geconfronteerd, kan Van Nieuwenhuizen begrijpen. "Ik heb ook gezegd toen ik het besluit nam, dat ik goed besef dat het ingrijpend is. Maar over veiligheid sluit je geen compromissen", aldus de minister.

Werkzaamheden bedrijf stint ligt stil

Het bedrijf achter de stint heeft eveneens kritiek op het besluit van Van Nieuwenhuizen. "We hopen de komende weken met steun van velen, ook van de kinderopvang, de weg weer op te kunnen", aldus directeur Edwin Renzen tegen NRC. De werkzaamheden van het bedrijf liggen nu stil.

Renzen wil graag in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar zegt ook niet een "keiharde strijd" aan te willen gaan. Hij ziet het rijverbod vooralsnog niet als het einde van zijn bedrijf, blijkt uit het gesprek met NRC.

De ILT doet onderzoek naar de stint vanwege een fataal ongeval in Oss, waarbij de elektrische bolderkar werd aangereden door een trein. Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat er veiligheidsrisico's aan het gebruik van het voertuig verbonden zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!