Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt een meldpunt waar organisaties klachten kunnen indienen over misdragingen door medewerkers van het departement. Het besluit volgt na (seksuele) intimidatie door een ambtenaar van het ministerie.

Medewerkers van meerdere organisaties dienden acht klachten in wegens seksuele intimidatie, pesten en financieel machtsmisbruik. Daarvan werden er zes gegrond verklaard, blijkt uit onderzoek door Reporter Radio waar NRC zaterdag over bericht.

Het idee voor een zogenoemd integriteitsmeldpunt kwam van de klagers, omdat het veel moeite kostte om klachten in te dienen. Het ministerie bleek geen klachtenprocedure voor externe partijen te hebben. De betrokken ambtenaar is overgeplaatst.

Volgens de medewerkers van Cordaid, Pax en WO=MEN dreigde de ambtenaar, die met organisaties contact onderhield over vrouwenrechten en ook adviseerde over subsidies, meerdere keren de geldkraan dicht te draaien.

De medewerkers aarzelden daarom lang voordat ze durfden te klagen. Ook zijn ze bang hem opnieuw tegen te komen in zijn nieuwe functie op het departement, ook al zegt Buitenlandse Zaken dat te zullen voorkomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!