Premier Mark Rutte heeft bij de Verenigde Naties voor meer internationale samenwerking gepleit. Zijn toespraak voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties stond in schril contrast met die van de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump had tijdens zijn toespraak een dag eerder juist zijn neus opgehaald voor die zogenoemde multilaterale samenwerking van landen en organisaties. De president van de VS nam afstand van vrijwel alles wat naar internationale coöperatie riekt.

Rutte daarentegen benadrukte dat Nederland altijd voorvechter is geweest en voorvechter zal blijven van een "op regels gebaseerde internationale orde en multilaterale samenwerking". Vooral op het gebied van veiligheid en andere kwesties van "gedeelde zorg", aldus de premier.

Hij zei eerder op de dag al dat internationale instellingen bijvoorbeeld een grote rol spelen bij het bestrijden van massavernietigingswapens.

Rutte dankbaar voor VN-resolutie 2166 over MH17

Premier Rutte bedankte in zijn speech voor de steun in VN-resolutie 2166, waarin volledige medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 door alle betrokken landen is vastgelegd. Hij riep alle staten op volledig mee te werken, zodat het onderzoek beëindigd kan worden.

"Het Joint Investigation Team heeft in mei van dit jaar sluitend bewijs gepresenteerd over de herkomst van de raketinstallatie die is gebruikt om het vliegtuig neer te halen", zei Rutte.

"Dat heeft ons gesterkt in ons streven dat in het belang van de slachtoffers en hun geliefden, de volledige waarheid moet worden onthuld, dat recht moet worden gesproken en dat de verantwoordelijkheid moet worden geaccepteerd."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!