De Provinciale Staten van Utrecht hebben na advies van de vertrouwenscommissie besloten Hans Oosters voor te dragen als nieuwe commissaris van de Koning. Hij wordt de opvolger van Willibrord van Beek.

De provincie zocht naar een "vooruitstrevend bestuurder, vrouw of man, die alle inwoners vertegenwoordigt. Als innemend boegbeeld past de commissaris bij alles waar de provincie Utrecht voor staat".

De 56-jarige PvdA'er studeerde staats- en bestuursrecht in Rotterdam en is sinds 2005 dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in Rotterdam.

Ook is hij voorzitter van de koepelorganisatie van de waterschappen, de Unie van Waterschappen (UvW). Hij was gemeenteraadslid en fractievoorzitter in Gouda, voorzitter van het Intergemeentelijke Samenwerkingsorgaan Midden Holland (ISMH) en burgemeester van de gemeenten Bergambacht en Ouderkerk.

Bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was Oosters secretaris van het bestuur en de directieraad.

Van Beek gaat op 1 februari 2019 met pensioen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!