Volgens de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, moet de EU zich richten op het versterken van de buitengrenzen van de unie en samenwerking met landen buiten de EU om de migratie binnen de perken te houden.

"Het migratiedebat toont aan dat we het niet over alles eens zijn, maar wel over het doel: illegale immigratie indammen. We hebben besloten te focussen op wat ons verenigt en al resultaten heeft opgeleverd", aldus Tusk donderdag op een EU-top in Salzburg.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz had de leiders voor een speciale migratietop uitgenodigd. Oostenrijk is tijdelijk EU-voorzitter.

Een openbare clash over het gebrek aan solidariteit bij de lidstaten bij het opnemen van bootvluchtelingen die doorgaans door de Italianen worden opgepikt, bleef uit. Tusk had de EU-leiders vooraf gemaand "te stoppen elkaar met de vinger aan te wijzen".

De leiders stemden in met de organisatie van een top in februari in Egypte met de Arabische Liga, een organisatie van 22 Arabische landen. Kurz en Tusk zijn in gesprek met president Abdul Fatah Al Sisi over samenwerking op migratiegebied. Er komen meer van dergelijke "dialogen" met landen in de regio.

Rutte niet enthousiast over versterken Europese grens- en kustwacht

Ook het voorstel van de Europese Commissie om de Europese grens- en kustwacht uit te bouwen van dertienhonderd tot tienduizend man en een grotere rol te geven bij het terugsturen van migranten naar hun land van herkomst kwam aan de orde. Volgens premier Mark Rutte is dat plan "niet rijp voor besluitvorming." Vorige week noemde hij het voorstel "wel een beetje wild".

De migratietop werd overheerst door spanningen tussen Groot-Brittannië en de rest van de EU over het naderende vertrek van de Britten uit de EU. De andere EU-leiders lieten de Britse premier Theresa May in niet mis te verstane bewoordingen weten dat haar Brexit-plannen niet acceptabel zijn voor de unie.

De tijd begint te dringen voor een Brexit-deal. In maart 2019 treden de Britten hoe dan ook uit. In oktober komen de EU-leiders weer bij elkaar om te pogen tot wederzijds verteerbare afspraken te komen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!