Zodra op Prinsjesdag officieel bekend wordt gemaakt dat de dividendbelasting wordt afgeschaft, dient GroenLinks een intrekkingswet in om de maatregel weer van tafel te krijgen. 

Die intrekkingswet gaat de partij vervolgens bij eventuele onderhandelingen na de Eerste Kamerverkiezingen gebruiken als inzet. Dat maakt GroenLinks-leider Jesse Klaver zondag bekend.

De verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn in maart volgend jaar, de meerderheid van de coalitie in de senaat berust nu op slechts één zetel.

Als die meerderheid na de verkiezingen uit zicht raakt - dat is niet ondenkbaar als er naar tussentijdse peilingen wordt gekeken - dan moet de coalitie zich tot de oppositie wenden om voorstellen door beide Kamers te krijgen.

"Als het kabinet met een wetsvoorstel onder de arm naar de oppositie komt om te praten over steun voor die wet, dan neem ik ons wetsvoorstel over de dividendbelasting onder de arm mee", zegt Klaver.

Het kabinet is voornemens om de dividendbelasting per 2020 af te schaffen, maar legt dat voor volgend jaar al in wetgeving vast. Klaver hoopt met zijn intrekkingswet dat de discussie rondom de omstreden maatregel volgend jaar niet verstomt.

'Het kan zijn dat Rutte dit najaar de eerste slag wint'

De afschaffing van de dividendbelasting, die in geen enkel verkiezingsprogramma stond, kost de Nederlandse overheid naar verwachting ieder jaar zo'n 2 miljard euro. Nederlandse beleggers kunnen die belasting met de fiscus verrekenen, waardoor dat geld voornamelijk naar buitenlandse overheden en buitenlandse aandeelhouders in Nederlandse multinationals gaat. 

Premier Mark Rutte heeft het inmiddels ook over een "bizarre maatregel". "Belastingvoordeel geven aan buitenlandse aandeelhouders doet niemand voor zijn lol", zei Rutte eind augustus.

Tot dan toe noemde hij een goed vestigingsklimaat en het risico dat Nederlandse bedrijven door buitenlandse multinationals worden overgenomen als voornaamste redenen om tot de maatregel te komen. Die stellingen worden alleen door weinigen onderschreven.

Klaver: "Het kan zijn dat Rutte dit najaar de eerste slag wint, maar deze initiatiefwet zorgt ervoor dat er nog een tweede ronde komt, op het moment dat de kiezer zich erover kan uitspreken."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!