Staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) stelt een onderzoek in naar asielzoekers die, ook nadat hun asielaanvraag al een of meerdere keren afgewezen is, langdurig in Nederland verblijven. Harbers roept hiervoor een onafhankelijke commissie in het leven, schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Details over de samenstelling van de commissie of het onderzoek geeft Harbers nog niet. Daar komt hij op "korte termijn" mee.

Dat de Armeense kinderen Howick en Lili in Nederland mogen blijven, betekent volgens Harbers niet dat het kabinet afwijkt van het regeerakkoord. Hij benadrukt dat "de definitieve regeling voor langdurig verblijvende kinderen gehandhaafd blijft".

Het kabinet wil het jarenlange procederen door asielzoekers en het stapelen van asielaanvragen tegengaan. De moeder van Lili en Howick, die zelf vorig jaar uitgezet werd, wist de procedure voor haar en haar kinderen jaren te rekken.

Harbers besloot zaterdag dat de kinderen, die eigenlijk die dag uitgezet moesten worden en waren weggelopen om dit te voorkomen, toch in Nederland mogen blijven.

Harbers: 'Commissie gaat langdurig verblijf asielzoekers onderzoeken'
27
Harbers: 'Commissie gaat langdurig verblijf asielzoekers onderzoeken'

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!