Premier Mark Rutte vindt het niet nodig om na de tumultueuze gang van zaken rond het verblijf van de twee Armeense tieners Lili (12) en Howick (13) het kinderpardon ter discussie te stellen. Het kinderpardon wordt wat de premier betreft dan ook niet uitgebreid.

Rutte zei maandag na het wekelijkse coalitieoverleg dat het besluit dat de twee kinderen alsnog mogen blijven "een uniek besluit in een unieke zaak" is. "We hebben een eerlijk en stevig asielbeleid", voegde hij daaraan toe.

Lili en Howick zouden zaterdag na jaren verblijf in Nederland naar Armenië teruggestuurd worden. Verschillende instanties hadden bepaald dat de kinderen geen recht op verblijf hadden. Over de uitzetting van de kinderen zei de premier afgelopen vrijdag: "Soms moet je hard zijn."

Nadat bekend werd dat de kinderen zaterdag ondergedoken waren, besloot staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) alsnog gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Na de maatschappelijke verontwaardiging die de dreigende uitzetting teweeg heeft gebracht, klinkt de roep om een verruiming van het kinderpardon. De petitie Ze zijn al thuis heeft inmiddels honderdduizend handtekeningen opgeleverd. De ondertekenaars pleiten voor een verruiming van het huidige kinderpardon.

Ongeveer vierhonderd kinderen bevinden zich op dit moment in een soortgelijke situatie als waarin Lili en Howick zaten.

Coalitie wil procedure inkorten

De coalitiepartijen spraken in het regeerakkoord af het kinderpardon niet uit te breiden. Een van de redenen voor de schrijnende situaties die het huidige asielbeleid creëert, heeft te maken met de lengte van de procedures.

De coalitie heeft zich in het regeerakkoord voorgenomen de procedure te versnellen. Daar wil ook D66-leider Alexander Pechtold zich aan houden. "Het regeerakkoord is duidelijk", verklaarde ook Alexander Pechtold van D66. "We gaan echt kijken hoe die lange procedures die tot dit soort individuele drama's kunnen leiden korter kunnen in de asielprocedure. Ik denk dat dat helderheid geeft."

Harbers gebruikte zijn discretionaire bevoegdheid 26 keer

Volgens RTL Nieuws gebruikte staatssecretaris Harbers zijn discretionaire bevoegdheid om "schrijnende gevallen" toch een verblijfdsvergunning te geven sinds zijn aantreden in twee jaar geleden 26 keer gebruikt. Hierdoor konden 59 mensen toch in Nederland blijven, onder wie Lili en Howick.

Zijn voorganger, Klaas Dijkhoff, gebruikte de bevoegdheid tussen 2015 en 2017 in totaal 240 keer. Fred Teeven, de eerste portefeuillehouder in het kabinet Rutte 2, deed dit tussen 2012 en 2015 driehonderd maal. Rita Verdonk gaf tussen 2003 en 2006 in totaal 1100 mensen alsnog een verblijfsvergunning.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!