Hoewel premier Mark Rutte begrip heeft voor de emoties die de uitzetting van de Lili (12) en Howick (13) teweegbrengen, zegt hij dat het besluit de enige manier is om draagvlak voor het asielbeleid te behouden.

"Dat betekent dat je hard moet zijn tegen mensen die dat recht op verblijf niet hebben", zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Lily en Howick verblijven sinds 2008 in Nederland. In oktober 2009 ontvingen moeder Armina en de twee kinderen al hun eerste afwijzing. Zij zijn echter jarenlang blijven procederen, in de hoop alsnog een verblijfsvergunning te krijgen.

Dat is niet gelukt. In 2017 is de moeder van Lili en Howick uitgezet. De twee kinderen moeten uiterlijk zaterdag worden uitgezet naar Armenië. 

Volgens Rutte is dat nodig om een eerlijk asielsysteem te behouden. "Wij zijn een land dat bereid is om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld te helpen", aldus de premier. "Dat kan alleen als de mensen die geen recht hebben om hier te komen, mensen die komen om zich economisch te verbeteren en geen echte vluchtelingen zijn, niet toe te laten."

Advocaat start nieuwe procedure

Inmiddels is de advocaat van de twee kinderen een nieuwe procedure gestart in de hoop de uitzetting te voorkomen. De rechtbank in Amsterdam doet rond 21.00 uur vrijdagavond schriftelijk uitspraak. Er komt geen zitting. 

De advocaat onderneemt actie, omdat het niet goed gaat met de moeder. "De kinderen zouden in Armenië tijdelijk van de moeder gescheiden zijn, maar nu blijkt dat het niet goed met haar gaat."

De arts concludeert dat de moeder moet worden opgenomen en in die tijd niet voor de kinderen kan zorgen. "De moeder is nu in afwachting van een plaats in de kliniek", aldus de raadsman.

Schade bij de kinderen na uitzetting

Dit is een belangrijk nieuw feit volgens de raadsman "aangezien de Raad voor de Kinderbescherming uitging van, in het ergste geval, een korte tijdelijke breuk tussen moeder en de kinderen en eventueel de tijdelijke opname in een weeshuis. Maar dat gaat nu veel langer duren."

Volgens de advocaat komt dit bovenop andere ontwikkelingen waaruit steeds duidelijker blijkt wat de schade is voor de kinderen bij uitzetting en dat er nog veel te weinig is geregeld om die schade te beperken. "Professor Erik Scherder heeft gesteld dat uitzetting zal leiden tot neurologische schade bij de kinderen", aldus Schüller.

'Fundamentele rechten van kinderen worden geschonden'

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid blijft bij zijn eerdere besluit de kinderen uit te laten zetten, liet hij vrijdagmiddag weten. Hij benadrukt dat hun asielverzoek in acht procedures is beoordeeld en dat er telkens geen sprake was rechtmatig verblijf. Over het moment van terugkeer doet hij geen uitspraken.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer zei donderdag dat Harbers "heel fundamentele rechten van kinderen" schendt als hij de twee tieners naar Armenië stuurt. Zij spreken de taal niet, worden in een weeshuis geplaatst en kunnen niet naar school toe.