De 'flitsbenoeming' van de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie begin dit jaar getuigt van wanbestuur, oordeelt de Europese Ombudsvrouw Emily O'Reilly.

Zo werd volgens haar een "kunstmatig gevoel van urgentie" opgevoerd om geen vacature te hoeven uitschrijven. De commissie moet volgens O'Reilly een nieuwe procedure ontwikkelen voor toekomstige benoemingen.

Dat schrijft ze in haar rapport na klachten over de omstreden aanstelling van de Duitser Martin Selmayr tot de hoogste ambtenaar van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Selmayr volgde per 1 maart de Nederlander Alexander Italianer op, omdat laatstgenoemde onverwacht met pensioen ging. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker regelde daarop de promotie van zijn stafchef Selmayr tot plaatsvervangend secretaris-generaal en vervolgens tot secretaris-generaal.

Commissie brengt vertrouwen publiek in gevaar

Volgens de Ombudsman heeft de commissie met haar wijze van handelen het vertrouwen van het publiek in gevaar gebracht. "Het college van commissarissen is collectief verantwoordelijk voor dit wanbeleid. Het is raar dat geen enkele commissaris deze gang van zaken heeft betwist."

Ze stuurt niet aan op het terugdraaien van de benoeming van Selmayr, omdat het onderzoek niet over diens geschiktheid ging.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!