PVV-leider Geert Wilders ziet vanwege de vele dreigementen aan zijn adres af van zijn cartoonwedstrijd met spotprenten over de profeet Mohammed.

"Er staat een prijs op mijn hoofd, een hoge Pakistaanse geestelijke heeft - zo vertelde de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, red.) me recent - een fatwa tegen me uitgesproken en er is iemand gearresteerd die claimde me te willen vermoorden", zo schrijft Wilders in een bericht op Twitter.

De wedstrijd moest in november in het extra beveiligde gedeelte van de Tweede Kamer plaatsvinden. De partij zou al honderden inzendingen van spotprenten ontvangen hebben. Volgens de PVV-voorman lopen inmiddels "ook anderen gevaar door alle dreigementen". 

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten laten donderdagavond aan de NOS weten niet eerder op de hoogte te zijn geweest van de beslissing van Wilders, ze moesten het via Twitter vernemen. De NCTV meldt aan NU.nl dat zij Wilders geen advies hebben gegeven over het terugtrekken van de wedstrijd. Ook is er geen overleg geweest over voor- en nadelen van de tekenwedstrijd.

Onrust in Pakistan nam afgelopen dagen toe

Vanwege de wedstrijd riep een islamitische partij in Pakistan woensdag nog op om de Nederlandse ambassadeur uit te zetten. De oproep kwam terwijl duizenden activisten de straat op gingen in Lahore.

De demonstratie was georganiseerd door de radicaal-islamitische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Die groep werd bij de laatste verkiezingen in Pakistan de vijfde partij en geldt als 'verdediger van de wet en straffer van godslasteringen'.

Een protestmars georganiseerd door de TLP is afgeblazen door het besluit van Wilders. Woensdag begon de mars met enkele duizenden moslims. Donderdag waren de demonstranten in de buurt van de hoofdstad Islamabad

Afbeelden profeet Mohammed in veel landen verboden

Premier Rutte heeft eerder al benadrukt dat de Nederlandse overheid niets met de actie van Wilders van doen heeft, maar dat deze onder de vrijheid van meningsuiting valt.

Het afbeelden van de profeet Mohammed wordt in grote delen van de islamitische wereld als heiligschennis gezien en is daarom verboden.

Nederlandse militairen Afghanistan blijven binnen

Nederlandse militairen in Afghanistan blijven zo veel mogelijk binnen na een dreiging van de Taliban. Die hebben ertoe opgeroepen de Nederlanders aan te vallen. Een woordvoerder van Defensie laat weten dat de militairen alleen het kamp verlaten als dat "hoogst noodzakelijk" is. De meeste Nederlandse militairen verblijven in Mazar-e-Sharif.

Defensie neemt het dreigement "heel serieus" op. Het ministerie wil eerst weten hoe ernstig de dreiging van de opstandelingen is. "Daar willen we eerst zicht op krijgen." Daarna wordt de zaak opnieuw beoordeeld.

In Afghanistan zitten ongeveer honderd Nederlandse militairen voor de NAVO-missie Resolute Support. Naast Mazar-e-Sharif verblijft ook nog een klein aantal Nederlandse militairen in de hoofdstad Kabul.

Grapperhaus legt uit waarom hij bedreigingen tegen Wilders serieus neemt
35
Grapperhaus legt uit waarom hij bedreigingen tegen Wilders serieus neemt

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!