Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil dat alcohol duurder wordt en niet langer met korting in supermarkten en slijterijen aangeboden wordt.

Dat meldt RTL Nieuws na inzage in een conceptversie van het Preventieakkoord. Met dit akkoord wil staatssecretaris Paul Blokhuis de gezondheid van de bevolking verbeteren.

Kratten bier in de aanbieding en acties voor goedkope wijn zijn niet langer toegestaan als de plannen in het akkoord doorgaan. Bovendien wil Blokhuis de accijnzen op alcohol indexeren, zodat de prijs met de inflatie meegroeit.

Het akkoord behandelt drie thema's: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Uit de conceptversie bleek eerder vandaag dat Blokhuis suikervrije frisdrank en bronwater goedkoper dan suikerhoudende dranken wil maken door de verbruiksbelasting op suikervrije producten te laten vervallen.

Blokhuis wil het akkoord in oktober presenteren.

Volgens De Telegraaf wil Blokhuis ook het uiterlijk van sigarettenpakjes veranderen. De verpakking moet een saai en neutraal uiterlijk krijgen. De afschrikwekkende plaatjes blijven wel zichtbaar, maar op een neutrale achtergrond.

Het doel is om de pakjes minder opvallend en aantrekkelijk te maken. In het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben sigarettenpakjes al een dergelijk uiterlijk.