De ideeën die de onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven vrijdag lanceerden om iets te doen aan het groeiende lerarentekort, zijn volstrekt onvoldoende, betoogt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Slob en Van Engelshoven stuurden vrijdag een brief naar de Tweede Kamer met zijn plannen om het lerarentekort aan te pakken. De ministers willen werkloze leraren weer voor de klas krijgen en parttimers aanmoedigen om meer te gaan werken.

Ook willen ze afgestudeerde studenten sneller voor de klas krijgen en onderwijsassistenten opleiden tot leraar. Tevens moet volgens de ministers het ziekteverzuim onder leraren omlaag. Bondsvoorzitter Verheggen ziet daar niets in.

"Er moet eenvoudig geld bij, en wel zo snel mogelijk. Om het werk weer aantrekkelijk te maken is het nodig dat leraren beter gaan verdienen en minder stress ervaren. Om de salarissen in het primair onderwijs gelijk te trekken met de salarissen in het voortgezet onderwijs is nog 600 miljoen euro nodig", aldus de AOb-voorzitter.

"Leraren verleiden meer te gaan werken, klassen nog groter maken, bevoegdheden overdragen aan stagiaires, het lost allemaal niks op en is niet goed voor de leraren of de kinderen die les krijgen." 

'Slob moet met Prinsjesdag met meer geld komen'

Zij vindt dat minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs Slob al op Prinsjesdag over de brug moet komen met meer geld. "Wanneer hij dan weer begint te vertellen over zijn zorgen zonder met extra geld te komen verliest hij zijn geloofwaardigheid."

Slob en Van Engelshoven zeiden vrijdag dat de meeste scholen aan het begin van het schooljaar voor elke klas een leerkracht lijken te hebben gevonden, maar dat ze hun hart vasthouden voor de eerste griepgolf.

"Een minister die zich zorgen maakt over griep onder leraren, in een land waar griep elk jaar de kop opsteekt, heeft echt een probleem", aldus Verheggen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!