VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani wil lijsttrekker voor de liberalen worden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar mei. Hij is vooral bekend als woordvoerder asielzaken van de VVD.

''Ik heb goed over mijn kandidatuur nagedacht en ben ervan overtuigd dat ik met mijn kennis en ervaring daadwerkelijk mijn bijdrage kan leveren aan een sterke positie van Nederland in Europa", schrijft hij op zijn website. Azmani zit sinds 2010 in de Tweede Kamer.

In maart 2015 kwam hij met het voorstel om vluchtelingen alleen nog op te vangen in de regio. Azmani stelde in het plan dat in principe alleen Europese vluchtelingen asiel geboden moest worden in Europa. Hij kreeg destijds weinig steun voor zijn idee voor opvang in de regio. Inmiddels is het Europees beleid.

Azmani wil in het Europees Parlement werken aan ''meer verbinding tussen de EU en Nederland en meer verbinding tussen de landen onderling". Europese samenwerking op grote onderwerpen als veiligheid, migratie, economie, klimaat en rechtsstaat is volgens hem essentieel.

De 42-jarige Azmani krijgt steun van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. ''Ik steun Malik natuurlijk. Hij heeft al jaren de focus op een echt probleem van deze tijd: migratie. Hij heeft het lef getoond met een eigen plan te komen. In Europa is lef en focus hard nodig, Malik is daarvoor de juiste man", laat hij weten.

De VVD-fractie in het Europees Parlement wordt nu nog geleid door Hans van Baalen. De VVD-fractie telt hier drie leden. Azmani is tot dusver de enige die zich heeft gemeld voor het lijsttrekkerschap.