Rijkswaterstaat (RWS) heeft in 2015 een kostbare blunder begaan bij de aanschaf van vier opblaasbare speedboten voor de Kustwacht.

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maandagavond aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van een Wob-verzoek van de Volkskrant.

Bij de aanbesteding van twee van de vier zogenoemde Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB's) heeft RWS een fout gemaakt, waardoor de boten onbruikbaar bleken. De gemaakte kosten zijn niet verhaalbaar op derden. Daardoor leidt de fout tot een strop van 1 miljoen euro voor RWS.

De minister kondigt in de brief aan de oorzaken van de gemaakte fouten te laten onderzoeken. De minister zegt ook dat ze te laat over de fout is geïnformeerd.

De bestelde wendbare en snelle boten waren vooral bedoeld om de Barend Biesheuvel, het inspectieschip van de Kustwacht, te vergezellen bij het controleren en inspecteren van de Nederlandse vissersvloot op zee.

De RHIB's zijn afgebouwd door het bedrijf Arimar en in de zomer van 2017 opgeleverd. De opgeleverde boten zijn getest door het Maritime Research Institute Netherlands (MARIN). MARIN concludeerde dat er een risico bestaat dat de RHIB's bij een combinatie van hoge vaarsnelheid en hoge, steile golven, zoals op de Noordzee, achterover zouden kunnen slaan.

De onbruikbare boten zijn later te koop aangeboden via de Dienst Domeinen, maar niet verkocht.