
Blok wil met regering Suriname in gesprek over uitspraken
"Ik heb ze laten weten dat ik graag weer met ze in gesprek wil gaan", zei Blok vrijdag voor aanvang van de eerste ministerraad sinds de zomervakantie. "Ik zal iedere gelegenheid die zich daarvoor voordoet aangrijpen."
Blok heeft zich de afgelopen weken meerdere malen moeten verdedigen over uitspraken die hij een maand geleden tijdens een besloten bijeenkomst deed. Daarin noemde hij Suriname onder meer een "failed state".
Blok gebruikte die term, omdat partijen in Suriname volgens hem langs etnische lijnen opgedeeld zijn. Ook zet hij vraagtekens bij de functionerende rechtsstaat en democratie van het land.
De aanduiding 'failed state' wordt vaak gebruikt voor landen waar de regering haar gezag kwijt is.

'Ik wil met Suriname in gesprek'
Blok kan 'natuurlijk' aanblijven als minister
Blok heeft steeds benadrukt dat hij met zijn uitspraken wilde prikkelen, maar bood wel zijn "oprechte excuses" aan zijn Surinaamse ambtsgenoot aan. "Mede gezien het grote belang dat ik hecht aan de relatie met uw land."
Die excuses waren voor de Surinaamse regering te mager, omdat Blok de onjuistheden niet wegnam. Nederland wil de betrekkingen met Suriname al lange tijd herstellen en bijvoorbeeld ambassadeurs uitwisselen.
Na de zomervakantie volgt een debat met de Tweede Kamer over zijn gewraakte uitspraken. Op de vraag of hij kan aanblijven, zei Blok alleen dat hij zich "zorgvuldig" gaat voorbereiden.
Vicepremier Hugo de Jonge vindt dat de kwestie niet groter gemaakt moet worden dan die is. "Het is een onverstandige uitspraak, dat heeft hij zelf ook gezegd." Wat De Jonge betreft kan Blok "natuurlijk" aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken.
