Een veteranenorganisatie wil dat premier Mark Rutte zijn best gaat doen om Noord-Korea over te halen de stoffelijke resten van vijf vermiste Nederlandse militairen vrij te geven.

''Pas dan kan hun familie op waardige wijze eindelijk afscheid nemen", schrijft de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) aan Rutte.

Het gaat om sergeant Van der Snepscheut, soldaat Moonen, soldaat Knaap, soldaat Lamberti en soldaat Deegmulder. Ze dienden bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties.

De eerstgenoemde militairen raakten vermist in respectievelijk 1951, 1952 en 1953. Deegmulder sneuvelde in 1951, zijn lichaam bleef achter op het slagveld. Lamberti werd een krijgsgevangene en overleed in gevangenschap.

Amerikaanse militairen

In de brief verwijst de veteranenorganisatie naar de recente overdracht van stoffelijke resten van Amerikaanse militairen door Noord-Korea.

Dat was afgesproken door de leiders van de VS en Noord-Korea, Donald Trump en Kim Jong-un. ''Wij hebben daar verheugd kennis van genomen", aldus de VOKS. Vanwege deze ontwikkeling doet de organisatie nu een beroep op Rutte.

Noord-Korea geeft stoffelijke resten militairen terug aan VS
53
Noord-Korea geeft stoffelijke resten militairen terug aan VS

Begrip

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt in een reactie dat de premier "heel veel begrip heeft voor de wens van de Korea-veteranen om de stoffelijke resten van hun oud-strijdmakkers vanuit Noord-Korea te repatriëren", maar merkt daarbij op dat het verzoek "waarschijnlijk niet eenvoudig te realiseren is".

De premier laat vanaf zijn vakantieadres weten dat hij zijn raadsadviseurs heeft gevraagd contact op te nemen met de schrijvers van de brief en dat een van zijn adviseurs de briefschrijvers binnenkort zal uitnodigen voor een gesprek. 

Koreaanse Oorlog

De Koreaanse Oorlog werd van 1950 tot 1953 uitgevochten door het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea.

De Noord-Koreanen kregen daarbij steun van China en de toenmalige Sovjet-Unie. Zuid-Korea werd ondersteund door de VN en diverse VN-landen, onder leiding van de Verenigde Staten. Nederland leverde ruim 4.700 militairen.

Als het aan de VOKS ligt, worden de resten van de vijf militairen begraven op de VN-erebegraafplaats Tanggok in Busan (Zuid-Korea). Daar zijn al 117 Nederlanders begraven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!