Het kabinet trekt nog eens 10 miljoen euro uit voor groepen die groot gevaar lopen met hiv besmet te raken. Dat geld gaat naar het voorkomen van nieuwe besmettingen en het verstrekken van meer aidsremmers.

Het geld gaat naar de bestrijding van aids in bijvoorbeeld Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika. In die gebieden grijpt het virus om zich heen.

Minister Sigrid Kaag maakte de extra bijdrage bekend tijdens de internationale conferentie AIDS2018 in Amsterdam. Daar komen ruim vijftienduizend wetenschappers, beleidsmakers, activisten en politici bijeen om te praten over oplossingen voor de wereldwijde aidsepidemie.

Ook de Britse prins Harry en voormalig songfestivalwinnares Conchita Wurst, die zelf hiv heeft, wonen de 22e editie van de conferentie bij. De bijeenkomst duurt tot en met vrijdag.

Voorafgaand aan de officiële opening vond in het centrum van Amsterdam een protestmars plaats. Daarmee vroegen activisten, onder wie prinses Mabel, aandacht voor toegang tot hiv-medicijnen en discriminatie en stigmatisering van mensen die leven met hiv. 

Prinses Mabel: 'We moeten taboe op hiv doorbreken'
68
Prinses Mabel: 'We moeten taboe op hiv doorbreken'

Bijdrage

Nederland besteedt al ongeveer 430 miljoen euro om mensen in ontwikkelingslanden te beschermen tegen de gevaren rond seks, zwangerschap en geboorte. Nu legt het kabinet daar wat bij om kwetsbare groepen in gebieden waar hiv zich verspreidt beter te beschermen of te behandelen.

Aidsbestrijders waarschuwen dat er de laatste jaren minder geld is voor de strijd tegen aids. Kaag gaat het ook niet snel genoeg. Ze ziet wel ''vooruitgang, maar hiv verspreidt zich nog altijd''. Ze noemt ''politieke toewijding en actie'' nu noodzakelijk.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!