De regering van Curaçao heeft de uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken donderdag ''ten zeerste'' veroordeeld. Blok zei vorige week dinsdag tijdens een besloten bijeenkomst dat hij geen vreedzame multiculturele samenleving kent.

Volgens Blok zou het genetisch bepaald zijn dat verschillende groepen niet met elkaar kunnen samenleven. Ook noemde hij Suriname een failed state

Minister-president van Curaçao Eugene Rhuggenaath stelt dat Blok in het buitenland niet alleen Nederland vertegenwoordigt, maar met Curaçao, Aruba en Sint-Maarten ''ook drie multi-etnische, multireligieuze en multiculturele landen in het Koninkrijk''.

Hij noemt de uitdrukkingen van Blok niet representatief voor de realiteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. ''Als Curaçao zijn wij trots op het feit dat wij een samenleving zijn bestaande uit mensen afkomstig uit alle delen van de wereld, die naast elkaar leven in vrede en harmonie, ondanks de verschillende etnische en religieuze achtergronden.''

Blok uit onvrede over multiculturaliteit in gelekte video
105
Blok uit onvrede over multiculturaliteit in gelekte video

Brief

Blok stuurde woensdag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij ingaat op de uitspraken die hij heeft gedaan. De drie linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA nemen hier geen genoegen mee. Zij hebben een deel van de Kamer teruggeroepen van reces. 

De Surinaamse regering wil graag excuses van Blok. De regering in Paramaribo ziet de opmerkingen van de minister als "destabiliserend en denigrerend" en is van plan de internationale gemeenschap te informeren over de kwestie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!