Gemeenten moeten zorgen voor voldoende plekken voor woonwagenbewoners. Nu voeren gemeenten vaak nog een beleid dat gericht is op vermindering van het aantal standplaatsen. Straks mag dat niet meer, meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer.

Met het nieuwe beleid volgt zij adviezen op van het College van de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman. Het college en de ombudsman benadrukten dat gemeenten verplicht zijn de cultuur van woonwagenbewoners te beschermen en faciliteren. Het wonen in een woonwagen is een essentieel onderdeel van die cultuur.

Bij het vaststellen van het nieuwe beleid, dat discriminatie moet tegengaan, is samengewerkt met gemeenten, provincies, woningcorporaties en vertegenwoordigers van Roma, Sinti en woonwagenbewoners. Ollongren laat bijhouden hoe het aantal standplaatsen zich ontwikkelt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!