Het kabinet trekt 100 miljoen euro extra uit om de verweving van onderwereld en bovenwereld aan te pakken. Dat geld wordt volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie gebruikt om de samenwerking tussen de verschillende partijen te verbeteren.

Volgens Grapperhaus worden criminelen steeds slimmer. "Dus heb je ook meer nodig", zo verklaart hij in het AD.

Het extra geld moet geïnvesteerd worden in de samenwerking tussen overheidsinstanties. "De politie heeft een vermoeden, de belastingdienst weet iets, de fiscale opsporingsdienst. Maar we moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen. En de burgemeesters krijgen meer middelen om panden te sluiten", aldus de minister.

Daarnaast komen er hogere straffen voor het bezit van automatische vuurwapens en liquidaties in de georganiseerde misdaad.

Onkruid

Grapperhaus zegt dat de onderwereld heeft kunnen oprukken doordat de politie de afgelopen jaren andere prioriteiten had. "Doordat we andere vormen van criminaliteit hebben aangepakt, hebben we ook een slimmere, betere tegenstander gecreëerd."

Volgens de minister woekert criminaliteit als "onkruid in je tuin". "Je draait je om en ineens zit het tussen je nieuwe planten."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!