De Belastingdienst kampt met nieuwe problemen bij de inning van de erf- en schenkbelasting. De problemen zijn dinsdag aan het licht gekomen en kunnen aanmerkelijke gevolgen voor de rijksbegroting hebben, zei minister Wopke Hoekstra (Financiën) woensdag tijdens het debat over de Voorjaarsnota.

Vorig jaar liep de schatkist al 450 miljoen euro mis doordat de Belastingdienst niet in staat bleek alle verschuldigde belastingen op erfenissen en giften te innen. Die achterstand zou dit jaar worden ingelopen, maar volgens Hoekstra gaat ook dat waarschijnlijk niet lukken.

Over de precieze omvang van het probleem en de impact op de rijksbegroting kon hij evenwel nog niets zeggen. Staatssecretaris Menno Snel zal snel met details komen, beloofde Hoekstra.

Hoekstra stak niet onder stoelen of banken dat hij baalt van de gang van zaken. "Ik ben zelf ook uit mijn vel gesprongen", zei hij. De minister verzekerde dat "met man en macht" gewerkt wordt om de problemen op te lossen en de opgelopen achterstand alsnog goed te maken.

Hij benadrukte wel dat de problemen "een symptoom" van veel bredere problemen bij de Belastingdienst zijn. Die kampt al veel langer met de nasleep van een uit de hand gelopen reorganisatie en een mislukte vernieuwing van ICT-systemen.

Het gaat nog jaren duren voordat al die problemen opgelost zijn, herhaalde Hoekstra nog maar eens. "Het lek is nog lang niet boven", aldus de bewindsman. Ook vindt hij dat het te lang heeft geduurd voordat hij zelf van de nieuwe problemen op de hoogte gesteld werd.