Oud-minister en VVD-coryfee Halbe Zijlstra heeft zich teruggetrokken uit de sollicitatieprocedure voor een functie bij de Wereldbank. Onlangs werd bekend dat Zijlstra in de race was voor de functie van bewindvoerder bij de organisatie, maar hij zegt nu voor een baan in het bedrijfsleven te kiezen.

Dat laat hij weten tegenover De Telegraaf en het AD.

De trouwe kompaan van premier Mark Rutte moest eerder dit jaar aftreden als minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij meerdere keren had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin. Hierdoor kwam zijn positie onder druk te staan.

De VVD en premier Rutte zetten zich in om Zijlstra aan de nieuwe topfunctie te helpen. Er was echter flink wat weerstand tegen die lobby. Onder anderen minister Wopke Hoekstra van Financiën zou bezwaar tegen de benoeming geuit hebben, omdat de VVD'er onvoldoende ervaring in de financiële wereld heeft. Bovendien zou de reputatie van Zijlstra aangetast zijn door zijn leugen.

De sollicitatiecommissie is ook tegen de benoeming. In deze commissie zitten onder anderen directeuren van Buitenlandse Zaken en Financiën.

Koenders

Volgens het Algemeen Dagblad wordt oud-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) aangemoedigd naar de functie bij de Wereldbank te solliciteren.

Koenders was niet alleen minister van Buitenlandse Zaken, maar ook minister van Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Balkenende IV. Daarnaast bekleedde hij jarenlang verschillende hoge functies bij de Verenigde Naties.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!