De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) spreken over de fatale steekpartij in een Amsterdamse metro in juli 2017 en mogelijke fouten van hulpverleners en overheidsdiensten die daaraan vooraf zijn gegaan. De schizofrene en gewelddadige Philip O. stak toen een jonge vader dood.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die het voortouw nam om uitleg te krijgen over deze zaak, spreekt van "een ontluisterend verhaal" en "een aaneenschakeling van missers''.

De berichtgeving over de steken die het Amsterdamse ziekenhuis AMC, het Openbaar Ministerie en de reclassering zouden hebben laten vallen, neemt de Kamer hoog op. De Volkskrant en de Amsterdamse zender AT5 onderzochten de zaak en kwamen tot de conclusie dat Philip O. nooit op vrije voeten had mogen komen. Maar hij kon gaan en staan waar hij wilde.

Van Toorenburg kreeg in de Kamer louter bijval. GroenLinks vulde aan dat de minister niet alleen uitleg moet verschaffen over deze specifieke zaak, maar ook over mogelijke structurele problemen. De partij denkt bijvoorbeeld aan het tekort aan opvangplaatsen voor gevaarlijke patiënten.