Premier Mark Rutte doet mee aan een ingelaste Europese minitop over migratie zondag in Brussel. Hij maakte dat woensdag bekend op Twitter.

Kort daarvoor had de Tweede Kamer de premier om tekst en uitleg gevraagd over de bijeenkomst, waar een van de hete hangijzers in de Europese Unie centraal staat.

Een meerderheid steunde het verzoek van GroenLinks-parlementariër Bram van Ojik om Rutte donderdag naar de Kamer te halen.

De informele bijeenkomst is met landen die veel met de migratiecrisis te maken hebben, zoals Italië en Griekenland die kampen met de opvang van vluchtelingen. Het inititatief voor de 'asieltop' kwam van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in eigen land onder enorme druk staat met een oplossing te komen.

Van Ojik benadrukte dat het goed gebruik is om met de premier een debat te voeren voorafgaand aan een Europese top.

Oplossingen

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker liet weten dat hij de bijeenkomst organiseert ''om in de aanloop naar de komende Europese Raad samen met een groep staatshoofden of regeringsleiders van belangstellende lidstaten op zoek te gaan naar Europese oplossingen’’.

Merkel staat in de Duitse politiek onder grote druk om voor het einde van de maand met een Europees migratiebeleid voor de dag te komen om daarmee de migrantenstroom te beheersen. De conservatieve, Beierse vleugel van de christendemocraten in Duitsland heeft met een breuk met Merkel en dus een regeringscrisis gedreigd over het migratiebeleid. 

Als Europa niet snel met een gezamenlijke aanpak komt, zou Duitsland in juli moeten beginnen zelf migranten aan de grens weg te sturen. Merkel wil dat absoluut niet en ijvert voor een Europese aanpak.

Verdeling

Maar de EU-landen verkeren al jaren in een patstelling over het migratievraagstuk, onder meer over het verdelen van asielzoekers over de lidstaten. De EU wil nu met een plan komen om migranten die op zee worden gered naar centra in Noord-Afrika te brengen.

Op deze zogenoemde ''ontschepingsplatforms'' moeten in samenwerking met de VN economische migranten en vluchtelingen die bescherming nodig hebben, snel van elkaar worden onderscheiden. Hoewel er veel (juridische) haken en ogen aan zitten, is er voor dit plan brede steun in Europa, ook van de Nederlandse regering.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!